jun 2021 Met de caravan of motorhome op reis? Wees voorbereid!
Het rijden met de caravan is misschien wel één van de meest onderschatte onderdelen van kamperen met een caravan. Voordat je de pootjes uitdraait op de camping, komt er wel wat bij kijken. Heb je de juiste auto, het juiste rijbewijs, is de caravan niet te zwaar en is deze goed beladen? Want goed beladen is een kleine moeite en levert je veel voordelen onderweg op. En hoe zit het dan bij een motorhome? We zetten het even op een rij.
We geven eerst weer wat het belang is van een goed beladen caravan en enkele tips hiervoor. Een aantal hiervan zijn ook nuttig voor een motorhome. Wie meer wil weten over wat de trekkracht is van je auto, of je het juiste rijbewijs hebt, hoeveel laadvermogen je hebt, hoeveel bagage in je caravan mag, wat de kogeldruk is, … kan dit verder onderaan dit artikel lezen.
Belang correct beladen
Het is belangrijk om je caravan juist te beladen. Rijden met een te zware of verkeerd beladen caravan kan gevaarlijk zijn. Een goed beladen caravan:
- rijdt prettiger
- verlaagt de kans op slingeren
- vermindert de kans op een klapband
- zorgt voor een lager brandstofverbruik
- vermindert de kans op schade aan de constructie van de caravan
- verkort de remafstand
- zorgt ervoor dat je je auto beter onder controle hebt bij een noodsituatie
- vermindert de kans op ongevallen
Tips om caravan goed te beladen
- Wees kritisch in wat je meeneemt.
- Hanteer de 75%-regel: De auto-caravan-combinatie is stabieler als de auto zwaarder beladen is dan de caravan. Daarom raden we aan om de caravan tot maximaal 75 procent van het gewicht van de beladen auto (= gewicht auto + 300 à 325 kg voor twee volwassenen, twee kinderen en bagage) te beladen.
- Overschrijd de maximaal toegelaten massa (MTM) van de auto en caravan niet en hou ook rekening met de treinmassa (zie hieronder). De MTM’s vind je op de inschrijvingsbewijzen van caravan en auto.
- Leg de zware spullen in de auto of plaats ze op de as van de caravan.
- Verdeel de bagage goed over de caravan.
- Zorg voor een gelijke verdeling over de linker- en rechterkant.
- Leg in de bovenkastjes vooral lichtere bagage.
- Zorg voor de juiste kogeldruk.
- Fietsen plaats je beter op een fietsendrager dan op de dissel en niet achterop de caravan. Je kan ze ook in de caravan zetten, bij voorkeur vast boven de as. Of boven op het dak van de auto.
- Kijk het profiel van je banden na en meet de bandenspanning nadat je de caravan hebt ingeladen.
Auto als caravantrekker
Kijk na of je de juiste auto hebt om je caravan mee te trekken. Kleinere auto’s hebben minder trekkracht dan grotere auto’s. Elke brandstofgestookte auto kan een aanhangwagen trekken. Maar bij hybride auto’s is het trekgewicht veelal lager dan van de vergelijkbare benzinevariant en soms is het zelfs nul. Veel elektrische auto’s mogen zelfs geen aanhangwagens trekken. Het trekgewicht van je auto vind je terug op het gelijkvormigheidsattest of het keuringsbewijs.
Juiste rijbewijs caravan?
Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van het maximale toegelaten massa (MTM) van de aanhangwagen en het totaal gewicht van het samenstel (auto + caravan). Een rijbewijs B volstaat indien de MTM van de aanhangwagen ten hoogste 750 kg is en de MTM van het samenstel niet meer bedraagt dan 3 500 kg.
Met een rijbewijs B + code 96 mag je met een voertuig categorie B een aanhangwagen trekken met een MTM van meer dan 750 kg, indien de MTM van het samenstel niet meer bedraagt dan 4250 kg.
Indien je met je voertuig een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750kg (ten hoogste 3500kg) wil trekken en de MTM van het samenstel bedraagt meer dan 4250 kg (max. 7 000 of 12 000 kg voor houders van een rijbewijs BE afgegeven vóór 1/05/2013) dan heb je het rijbewijs BE nodig.
Voor het rijbewijs BE hoef je niet opnieuw een theoretisch examen af te leggen. Het rijbewijs B behaald vóór 1 januari 1989 is ook geldig voor de categorie BE.
Maximale laadvermogen auto?
Om het laadvermogen van je auto te weten, maak je een eenvoudige rekensom: laadvermogen = maximale toegestane massa (MTM) - massa rijklaar. Deze gewichten vind je terug op het inschrijvingsbewijs van je auto. Trek van dit gewicht het gewicht van de inzittenden en de kogeldruk (zie hieronder) af en je weet hoeveel laadvermogen je nog beschikbaar hebt. Zorg ervoor dat je niet over de toegestane maximum massa van de auto gaat.
Kogeldruk
De kogeldruk is de druk die de caravan uitoefent op de trekhaak. Dit mag niet te hoog of te laag zijn, want dit beïnvloedt het rijden. Per auto kunnen de waarden verschillen. Vaak ligt dit tussen de 45 en 75 kg. De maximaal toegestane kogeldruk staat vermeld op het typeplaatje van de trekhaak en de documenten van je auto. Verschillen deze waarden? Dan hanteer je de gegevens van je autopapieren. Om de kogeldruk te meten, gebruik je een kogeldrukmeter, een trekveer met schaalverdeling of een personenweegschaal.
Hoeveel bagage mag mee in de caravan?
Hoeveel bagage mee mag in de caravan, hangt af van het laadvermogen (zie hierboven). Een caravan mag niet meer wegen dan de ‘toegestane maximale massa’ (MTM). Dit is het totale gewicht van de caravan, inclusief bagage, brandstof, … Deze waarde vind je terug op het kentekenbewijs van de caravan.
Treinmassa
De autofabrikanten geven ook nog een treinmassa op. Dit is wat de auto (MTM) en de caravan (MTM) samen mogen wegen. Ook daar mag je niet overheen. In sommige gevallen kan de optelsom van de auto en de caravan hoger uitvallen dan de treinmassa. Je doet er verstandig aan in die gevallen voor een caravan te kiezen die inclusief laadvermogen niet zwaarder is dan de treinmassa minus de totale massa van je auto.
Juiste rijbewijs motorhome?
Ook voor de motorhome is het benodigde rijbewijs afhankelijk van de maximaal toegelaten massa (MTM). Indien deze niet meer dan 3 500 kg bedraagt dan volstaat het rijbewijs B. Bovendien mag de motorhome maximaal plaats bieden aan acht personen (bestuurder niet meegerekend).
Indien de MTM hoger is dan 3 500 kg (en maximum 7 500 kg) en maximaal acht zitplaatsen (exclusief bestuurder) telt, dan heb je rijbewijs C(1) nodig. Om een rijbewijs C(1) te behalen dien je wel eerst een theoretisch examen af te leggen. Voorafgaand aan je praktijkopleiding dien je ook medisch gekeurd te worden.
Belading motorhome?
Bij de motorhome gaat het om één voertuig. Dit maakt de berekeningen wat makkelijker. De hoeveelheid bagage die je mag meenemen is het nuttig laadvermogen. Het nuttig laadvermogen = de MTM - de rijklare massa. De rijklare massa verschilt voor elke motorhome. Dit heeft te maken met de extra opties en accessoires. Dit extra gewicht wordt aan je motorhome toegevoegd. Hoe meer opties, hoe hoger de rijklare massa en hoe minder bagage je dus kan meenemen. Bij de rijklare massa is al wel een bestuurder (75 kg), een 90 procent gevulde watertank en een 90 procent gevulde benzinetank gerekend. De motorhome mag de MTM niet overschrijden. Deze staat op het inschrijvingsbewijs.
Bronnen:
https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/categorie-b
https://www.vab.be/nl/rijschool/caravan-en-motorhome
https://www.touring.be/nl/artikels/motorhomes-wordt-gewicht-altijd-gerespecteerd