Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

apr 2021 Hoffelijkheid is "key"

Ons verkeer wordt steeds maar drukker en dat uit zich jammer genoeg steeds vaker in agressief en onaangepast rijgedrag. Andere weggebruikers beledigen achter het stuur, hevig claxonneren om je ongenoegen kenbaar te maken, bewust bumperkleven om duidelijk te maken dat het rijgedrag van de andere je irriteert of zelfs uit de wagen stappen om het probleem ‘uit te klaren’… het is “dagelijkse kost” in het verkeer. Dergelijke vormen van verkeersagressie kunnen in sommige gevallen echter een diepe indruk nalaten bij het slachtoffer. Reden te meer dus om de do’s en don’ts eens te belichten.

Wat verstaan we onder verkeersagressie?
Verkeersagressie is agressief gedrag dat zich voordoet in het kader van het wegverkeer. Vaak zal de agressie zich uiten in het begaan van opzettelijke overtredingen, het hinderen van elkaar, bumperkleven, het maken van obscene gebaren, scheld- of vechtpartijen, of zelfs het beschadigen van elkaars wagen, enz.
Dergelijke opzettelijke overtredingen worden dus begaan met de bedoeling om schade te willen berokkenen aan anderen of zelfs het normale besturen van het voertuig van de andere te willen verstoren. In deze gevallen spreken we dus van verkeersagressie.

Wat kan de politie voor jou betekenen?

  • Bel 101 in geval van nood
    Indien de situatie zich op het moment zelf voordoet, niet lijkt te stoppen of zelfs dreigt te escaleren, neem dan contact op met de politie via het nummer 101. Op dit nummer kan je namelijk dag en nacht terecht. De ploegen die zich ter plaatse begeven zullen proberen de dader(s) te vatten om te vermijden dat er nog meer schade kan worden toegebracht. In dit geval is het belangrijk dat je de locatie en de dader(s) zo goed mogelijk kan beschrijven.

  • Doe aangifte bij de politie
    Als je na het voorval aangifte wenst te doen, dan kan je hiervoor terecht bij de politie. Een aangifte vergroot namelijk de kans dat de feiten onderzocht worden en de dader(s) gevat worden. Het kan je een gevoel van rechtvaardigheid geven en een aangifte is nodig als je beroep wil doen op je verzekering en je de schade die bijvoorbeeld werd aangebracht aan je voertuig wilt verhalen op de tegenpartij.

    Als je beslist om aangifte te doen, dan is het belangrijk dat je over zoveel mogelijk bewijsmateriaal beschikt. Dit kan gaan om de nummerplaat van het voertuig van de tegenpartij, foto’s of filmpjes die aantonen dat de persoon in kwestie wel degelijk betrokken is bij de feiten waarvan hij beschuldigd wordt, enz. Je kan omstaanders die alles hebben zien gebeuren ook vragen of je hun gegevens mag overmaken aan de politie zodat zij in het kader van jouw dossier eventueel gehoord kunnen worden als getuige.

Hoffelijkheid is "key"
Verkeersagressie moet zeker niet gedoogd worden, maar het hoeft natuurlijk niet altijd zo ver te komen. Hoffelijk zijn in het verkeer is vaak de beste remedie. Door gepast te reageren of net niet te reageren, kan men misschien wel voorkomen dat de situatie dreigt te escaleren. Hieronder enkele tips die kunnen helpen:

  • Respecteer steeds de wegcode, alleen zo kunnen andere gebruikers jouw rijgedrag beter voorspellen. Claxonneer bijvoorbeeld alleen maar als er gevaar dreigt, parkeer op één parkeerplaats en ook nooit op een plek die voorbehouden is voor personen met een beperking (tenzij je hiervoor de toelating hebt), blijf niet links rijden op de snelweg als dat niet nodig is en hinder het verkeer niet, maar rits op tijd of zet je aan de kant als je niet sneller kan; gebruik daarbij steeds je richtingsaanwijzer, enz.

  • Wees alert en denk vooruit om op die manier gevaarlijke situaties te voorkomen. Houd voldoende afstand tot andere verkeersdeelnemers om op tijd te kunnen reageren op een risicovolle situatie. Wanneer je vreemd rijgedrag waarneemt, probeer dan te vermijden om te dichtbij te komen of haal zo snel mogelijk in.

  • Heb respect en begrip voor andere bestuurders. Niet iedereen is namelijk even vlot en handig in het verkeer. Beleefdheid kan trouwens bijdragen tot de-escalatie van de situatie. Een glimlach en een excuus aanbieden kan wonderen verrichten. Tenslotte kunnen we allemaal weleens een slechte dag hebben en jezelf hierover opwinden heeft meestal geen enkele zin.

  • Neem voldoende tijd om je reisweg af te leggen en plan je route op voorhand. Zo vertrek je zonder stress op weg naar jouw bestemming.

  • Als u het slachtoffer wordt van het gevaarlijke rijgedrag van een andere bestuurder, probeer dan een confrontatie te voorkomen. Negeer de overtreding van de andere, ga niet in discussie met een agressieve bestuurder, want dit gooit vaak alleen nog maar extra olie op het vuur. De sleutel is kalm te blijven en zich niet te laten meeslepen in een situatie die uit de hand kan lopen. Zoek niet altijd (oog)contact met andere chauffeurs als het verkeer niet vlot loopt.

  • En tot slot: je kan het verkeer niet controleren, maar wel jezelf.
    Laat je dus niet meeslepen door het gedrag van een ander en probeer zelf steeds je kalmte te bewaren.

                                                    

 

Bronnen: www.wegcode.be, www.vias.be, www.advo-recht.be