jun 2019 Veiligheid in en rond privézwembaden
Verdrinking is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen thuis. Het gaat vooral om kinderen tussen 1 en 5 jaar die verdrinken of die heel ernstige gevolgen ondervinden van een bijna-verdrinking. Ook voor politieagenten is een oproep voor verdrinking of de zoektocht naar drenkelingen een ingrijpende interventie, zeker wanneer er kinderen betrokken zijn.
De meest voorkomende oorzaken van verdrinking zijn onvoorzichtigheid, kinderen die ongezien in het water sukkelen of die tijdens het zwemmen in de problemen komen. In slechts twee minuten kan een kind geluidloos verdrinken in een plonsbadje.
Met de zomer in het vooruitzicht, geven we enkele tips mee om de kans op ongelukken in en rond het zwembad te verkleinen.
Algemene tips
- Maak je kinderen op jonge leeftijd al vertrouwd met water en leer ze zo vroeg mogelijk zwemmen.
Leg hen de gevaren uit en verbied hen om alleen naar het zwembad te gaan. - Zorg dat kinderen zwembandjes dragen van zodra ze in de buurt van water komen.
Deze moeten aangepast zijn aan hun lengte, gewicht en leeftijd. - Blijf altijd bij de kinderen als ze zich in of rond het zwembad of opblaasbadje bevinden, ook als ze zwembandjes dragen.
Verlies ze dus op geen enkel moment uit het oog. Een kind verdrinkt geluidloos, dus zonder spartelen of roepen. - Duid expliciet één volwassene aan die verantwoordelijk is voor het actieve toezicht.
Wanneer dit niet gedaan wordt, rekent iedereen op de anderen en kunnen er gaten in de bewaking vallen.
Geef oudere broertjes of zusjes nooit de verantwoordelijkheid om op een jong kind passen. - Wees op je hoede met drijvende voorwerpen (luchtmatras, opblaasbootjes, enz.), want ze bieden geen bescherming tegen verdrinking.
Haal deze voorwerpen ook uit het water na het zwemmen. - Zorg dat er een stok naast het zwembad staat. Zorg er ook voor dat je een telefoon binnen handbereik hebt indien de hulpdiensten gecontacteerd moeten worden.
- Wanneer je een vrijstaand (opbouw)zwembad hebt, haal dan telkens het laddertje na het zwemmen weg zodat niemand er nog in kan.
Privézwembad
Voor de Benelux zijn er nog geen wettelijke bepalingen voor privézwembaden.
Men denkt er aan om de zwembadverplichtingen van Frankrijk uit te breiden als norm voor de hele EU.
- Zorg ervoor dat jonge kinderen niet zomaar bij het zwembad kunnen komen.
Dit kan je garanderen door (tijdelijk) een afsluitbaar hek rond het zwembad te plaatsen.
Een hoogte van minstens 1,2 meter, zonder aanwezige klim- en klautermogelijkheden, is ideaal.
Zorg ook voor een poort die niet door kinderen geopend kan worden. - Aangezien veel ongevallen gebeuren tijdens de periode dat er niet gezwommen wordt, wordt het zwembad het best beveiligd door een goed afsluitbare en beloopbare zwembadafdekking.
Bij klassieke afdekkingen kunnen er bij schommelingen openingen bij de zijkanten ontstaan waar een kind door kan vallen.
Daarom zijn roldecks beter, aangezien ze over het water schuiven en steviger zijn van constructie. - Bovendien zijn er verschillende soorten alarmsystemen die in of rond het zwembad geplaatst kunnen worden.
Er zijn alarmsystemen die afgaan wanneer het wateroppervlak beweegt, systemen die checken hoe lang iemand onder water is, deuralarmen die afgaan van zodra de deur of poort opengaat die naar het zwembad leidt, enzovoort. Een combinatie van de eerste twee systemen is het beste, maar menselijke controle blijft natuurlijk het allerbeste.
Hoe reageren bij een (bijna-)verdrinking?
- Haal het slachtoffer onmiddellijk uit het water of roep hulp wanneer het water te diep is.
Denk om je eigen veiligheid, ook een kind kan je mee onder water trekken. - Wanneer het kind niet bij bewustzijn is of niet meer ademt, bel onmiddellijk de hulpdiensten (112) en start de reanimatie tot de hulpdiensten arriveren.
- Bij verdrinking is iedere seconde belangrijk. Onherstelbare hersenschade treedt immers al na twee minuten op en de dood na drie minuten.
- Was het kind niet buiten bewustzijn, maar is het te lang onder water gebleven of heeft het een grote slok water binnen, moet je toch steeds voor controle naar het ziekenhuis. Zelfs als je denkt dat het kind zich weer beter voelt, kunnen er ernstige gevolgen optreden na een bijna-verdrinking.
Andere gevaren
- Hydrocutie: na een lange tijd in de zon te hebben gelegen, na een zware maaltijd of een serieuze inspanning, kan een plotse duik in koud water voor een thermische schok zorgen met bewusteloosheid en mogelijk verdrinking tot gevolg.
- Ernstige valpartijen: bijvoorbeeld door uit te glijden en zich te kwetsen aan de rand van het zwembad of door met een klap op een van de andere zwemmers terecht te komen.
- Vergiftiging: door contact met speciale onderhoudsmiddelen (zoals chloor) in de ogen of op de huid, na inademen of inslikken van dergelijke producten, verblijf in een slecht geventileerd bad of bij foutieve stockage van schadelijke producten.
Geraadpleegde bronnen: www.secunews.be