mei 2019 Hoe voorkom je diefstal uit bestelwagens?
Diefstal is een fenomeen van alle tijden, zo ook uit bestelwagens. Opschriften als "Loodgieter" of "Elektriciteitswerken" maken immers niet alleen voor eerlijke klanten duidelijk waarover het gaat. Jammer genoeg ervaren we ook de laatste tijd weer een lichte stijging van het aantal diefstallen van werkmateriaal uit camionettes. Dergelijke diefstallen gebeuren vaak ’s nachts en uit het zicht, waardoor bij ontdekking van de diefstal elk spoor van de dader en het materiaal ontbreekt. In de strijd hiertegen is de alom bekende zegswijze “voorkomen is beter dan genezen” dan ook bijzonder op zijn plaats.
Een inbreker is geen fan van licht, zicht, lawaai en tijdverlies. Met onderstaande preventieve tips in het achterhoofd proberen we ervoor te zorgen dat een inbreker ontmoedigd wordt bij het zien van al die hindernissen en dat het risico op diefstal van werkmateriaal zoveel als mogelijk beperkt wordt.
1. Parking:
Parkeer jouw bestelwagen bij voorkeur in een afgesloten garage, of op een afgesloten terrein. Kies in het laatste geval voor een niet afgelegen en goed verlichte site.
Parkeer je het voertuig thuis op de oprit, zorg er dan voor dat de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen een muur of poort staan waardoor het quasi onmogelijk wordt voor een inbreker om deze te openen.
2. Sloten:
Sluit het voertuig steeds af, ook al moet je voortdurend laden en lossen. Openstaande laaddeuren nodigen immers uit tot diefstal. Voorzie de laadruimte van extra, eventueel boorbestendige, sloten. Dit remt een inbreker af. Wist je trouwens dat er sloten bestaan die de laadruimte automatisch afsluiten?
3. Alarm:
Controleer of het eventuele alarm van het voertuig is ingesteld. Een apart alarm op de laadruimte is ook steeds een optie.
4. Inventaris:
Registreer je werkmateriaal door het serienummer, het type, merk en andere specifieke kenmerken van het materiaal te noteren, foto’s te nemen en deze inventaris up-to-date te houden. Hou jouw inventaris van waardevolle voorwerpen bij de hand wanneer je slachtoffer geworden bent van diefstal.
5. Identificatie:
Breng bedrijfseigen kleuren en/of -kenmerken aan op het materiaal; dit vergemakkelijkt de identificatie en is daarom effectief als diefstalpreventie. Dit kan bijvoorbeeld met verf spray, moeilijk verwijderbare stickers, maar ook door het inslaan van een unieke code of de initialen van de firma met slagletters.
Merk het materiaal niet alleen opvallend, maar ook onopvallend. Sommige merken bieden zelfs gereedschap met gps-tracking aan.
6. Een stap verder:
Vraag ook buren om waakzaam te zijn en verdachte handelingen of personen rond de bestelwagen onmiddellijk te melden bij de lokale politie.
Ben je toch slachtoffer geworden?
Neem dan onmiddellijk contact op met onze diensten.
Geraadpleegde bronnen:
PZ Ieper, PZ Brugge, PZ Rupel, www.vanbreda.be, www.confederatiebouw.be