Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

nov 2016 Mistig weer

Het wordt weer herfst. De blaadjes vallen van de bomen. En het weer wordt guurder. Dan kan autorijden in de  mist levensgevaarlijk zijn. ‘Het leek net alsof tegen een witte muur aanreed’, hoor je weleens. Mist is eigenlijk niets anders dan in de lucht zwevende waterdruppels. Een soort laaghangende wolk. Hoe dichter de mist, hoe minder zicht.

Mist ontstaat als de lucht vlak boven een oppervlakte afkoelt. Vooral in de herfst en in de winter is de kans op mist het grootst. Dit heeft te maken met  de temperatuur van het oppervlaktewater. Deze is nog relatief warm en koelt langzaam af.  Het warme water verdampt makkelijker en er ontstaat eerder mist.

Als er heel dichte mist is en je hoeft niet perse ergens heen blijf dan lekker thuis. Als je toch de weg op moet, zijn hier wat nuttige tips. Luister voordat je auto gaat rijden in de mist naar de verkeersinformatie. Of check de buienrada of een regen app. Pas je snelheid aan en houdt voldoende afstand.  We spreken van dichte mist als het zicht minder dan 200 meter is. Wanneer het zicht minder dan 50 meter is, dan spreken we van zeer dichte mist.

Mistlichten zodra je niet verder dan 50 meter kunt kijken
Op autosnelwegen staan verlichtingspalen op ongeveer 50 meter van elkaar. Indien je er dus geen twee achter elkaar ziet staan bij mistig weer, moet je je achtermistlichten aansteken.

Halveer je snelheid, verdubbel je afstand!
Dit is dé vuistregel bij mistig weer. De mistbanken hinderen je zicht zodanig dat je voldoende afstand moet houden. Zorg ook dat je op tijd kunt remmen.
Een geheugensteuntje om te weten welke snelheid je moet rijden bij mist is:
* bij 200 meter zicht: rij 90km/uur
* bij 150 meter zicht: rij 75 km/uur
* bij 100 meter zicht: rij 50 km/uur
* bij 50 meter zicht: rij 30 à 40 km/uur
Uiteraard is het belangrijk dat iedereen gelijktijdig de snelheid laat dalen.

Luister naar de verkeersinformatie voordat je aan je reis begint
Vertrek op tijd zodat je niet sneller hoeft te rijden, want een hoge snelheid is nóg gevaarlijker bij mistig weer.

Blijf attent bij mistig weer
Check geen mails, lees geen sms'en en surf niet op het internet of op sociale media. Dit mag je sowieso nooit doen, maar is extra gevaarlijk bij mistweer. Eet of drink ook niet terwijl je rijdt en focus je niet te zeer op de radio. Het is belangrijk dat je je honderd procent focust op de weg.

Reken 5 minuten extra voor de condensatie op de ramen
Wanneer je je wagen start, kunnen de ramen aanslaan bij kouder weer. Zet bij het starten de verwarming aan en laat de warme lucht voldoende in de wagen rondblazen zodat alle ramen 'opwarmen'. Ga pas de weg op wanneer de condensatie weg is. Mist kan aanslaan op je vooruit, dus gebruik ook op tijd je ruitenwissers. Een extra tip: zorg op voorhand dat je autoruiten schoon zijn.

Hou rekening met bepaalde wegmarkeringen
Die markeringen worden meestal aangebracht op plaatsen waar vaak mist voorkomt. Pas daar je snelheid én je afstand aan.

Waarschuw je achterliggers bij eventuele filevorming
Dit doe je door je knipperlichten aan te steken. Dan weet de achterligger dat hij moet beginnen remmen.

Rem niet bruusk maar geleidelijk
Het kan bij mistig weer ook best glad zijn. Wanneer je achterligger niet voldoende afstand houdt en jouw stilstaande auto niet op tijd ziet, dan heb je kans op een botsing.

Rij niet met cruise control
Bij mistig weer ontstaan er sneller files dan gewoonlijk. Je eigen remsnelheid ligt veel trager bij cruise control dan wanneer je manueel zou rijden. Bij automatische piloot is de kans ook groter dat je gaat dromen of afgeleid wordt.

Overige tips
* Pas op voor vastvriezende mist, dit kan tot zeer gladde wegen leiden.
* Wees alert op weggebruikers zonder verlichting.
* Versnel niet om weg te rijden van verkeer waarvan je vindt dat het te dicht achter je rijdt.
* Haal op provinciale wegen, waarbij elke rijrichting één rijstrook heeft, niet in. Het is niet verboden, maar niet veilig.
* Het is beter om iets later thuis of op het werk te komen dan pas na enkele weken of maanden in het ziekenhuis gelegen te hebben of nooit meer...

En als fietser?
* Zorg voor goede verlichting en zet deze aan (voor- en achterlicht).
* Hou rechts op de weg.
* Stop vóór een kruispunt en luister of er ander verkeer aankomt. Steek het kruispunt pas over wanneer je er zeker van bent dat er niemand anders aankomt.
* Wacht liever wat langer dan risico te nemen bij het oversteken.