Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

aug 2021 Is jouw kat of hond al gechipt én heb je je gegevens vrijgegeven? Doe het nu en zie je viervoeter sneller terug als je hem kwijt bent!

Dagelijks krijgen we meldingen van loslopende honden en verloren katten. Dankzij een chiplezer kan de politie makkelijk achterhalen wie het baasje is. Maar dan moeten de dieren wel gechipt zijn, de gegevens van de eigenaar hiermee gekoppeld zijn én de persoonsgegevens publiek zijn. Check of dit bij jou het geval is en pas het indien nodig aan. Alleen zo kan je snel herenigd worden met je viervoeter als je hem kwijt bent.

Chip verplicht in België

In België is het verplicht om alle honden en katten te voorzien van een chip met identificatienummer. Bij het invoeren worden je gegevens gekoppeld aan die van je kat of hond, zodat het geregistreerd staat dat hij een thuis en een verantwoordelijke heeft. Zo kan men bijvoorbeeld je huisdier sneller met jou verenigen als hij weggelopen of gestolen is. Alleen dierenartsen zijn gemachtigd om honden en katten te registreren in de database.

Zijn jouw gegevens gekoppeld?

Belangrijk is dat je rijksregisternummer gekoppeld is met je huisdier. Op www.dogid.be of www.catid.be kan je checken of je rijksregisternummer al gekoppeld is. Is dit niet het geval, dan kan je dat op deze websites ook zelf doen. Wat heb je hiervoor nodig?:

  • Je elektronische identiteitskaart (eID)
  • De pincode van je eID
  • Het chipnummer van je kat of hond
  • Een computer met kaartlezer
  • Een internetverbinding
  • Het programma eaZylink

Pincode vergeten? Je pincode bestaat uit vier cijfers. Als je de code vergeten bent, kan je een nieuwe aanvragen. Meer info hierover op: https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/eid/aanvraag-pincode

Zijn jouw gegevens ‘publiek’?

Zet ook je privacymodus op ‘publiek’. Alleen op deze manier heeft de politie nog toegang tot je gegevens en kunnen we je contacteren indien we je hond hebben teruggevonden. We krijgen bijna dagelijks meldingen van loslopende honden of verloren katten. We merken dat vele eigenaars hun privacymodus nog niet hebben aangepast. Dit zorgt ervoor dat we de eigenaar niet kunnen terugvinden en dit is zowel voor het baasje als voor het dier helemaal niet fijn.

Wie ziet welke gegevens als je ze publiek zet?

Wie kan er je gegevens raadplegen als je je privacymodus op publiek zet en welke gegevens zien zij dan? Alleen politie, dierenartsen en dierenasielen, kunnen je gegevens raadplegen als je je gegevens op publiek zet. Zij krijgen dan je naam, telefoonnummer en mailadres te zien. Dierenartsen en dierenasielen kunnen altijd je gegevens raadplegen, ook al staat je privacymodus op privé. Meer info en een precieze beschrijving hoe je de privacymodus aanpast, vind je terug op www.dogid.be en www.catid.be

 Meer info en antwoorden op veelgestelde vragen: www.checkjechip.be