feb 2021 Never alone, together online
Het internet is vandaag de dag dé place to be voor jongeren. Het is handig om overal bereikbaar te zijn en met al je online vrienden contact te houden. Kan jij je voorstellen hoe je leven er zonder je computer, smartphone of internet zou uitzien? Moeilijk hè. Dat het internet fantastisch is, daar zijn we het allemaal over eens, maar er kan wel eens iets fout lopen. Net als in ‘het offline leven’ moet je goed oppassen met wie je omgaat, wat je doet en hoe je dat doet. Het is gewoon een kwestie van jezelf te beschermen om het zo veilig en fun mogelijk te houden. En weet dat je er niet alleen voor staat als het toch misloopt. Je kan bij heel wat organisaties online terecht om over je ‘online’ en andere problemen te praten.
Wat als het niet loopt zoals je gedacht had?
Of het nu gaat om iemand die je online lastig valt, die je account gehackt heeft, die belachelijke foto’s op sociale netwerken post, … Blijf er niet mee zitten en vooral niet als je voelt dat het echt pijnlijk wordt. Neem je ouders, een vriend, een vriendin, je broer, zus, neef, … in vertrouwen. En bekijk wat je samen aan het probleem kunt doen. Weet dat je er nooit alleen voor staat.
CyberSquad: Jongeren voor jongeren voor een beter en veiliger internet
Jongeren hebben bij ‘online-problemen’ de neiging om dingen eerst zelf uit te zoeken, om nadien vooral naar hun vrienden te stappen. Als jongeren hulp zoeken, verkiezen ze communicatie via ‘chat’ in plaats van de telefoon. Childfocus speelde hier op in en lanceerde met steun van Molengeek, Google en Test Aankoop het webplatform www.cybersquad.be.
Het is een community van jongeren die samen vechten voor een beter en veiliger internet. CyberSquad is er om hulp te bieden aan elkaar, van jongere tot jongere. Een plaats van solidariteit en waar ervaringen gedeeld worden, waar jongeren antwoorden en oplossingen vinden voor alles wat hen bezighoudt op het internet en sociale media. Ze kunnen hulp inroepen door hun vragen anoniem op het forum te posten. Ze kunnen het forum ook gewoon raadplegen zonder verdere interactie. Professionele medewerkers modereren wel het platform, maar voor het overige komen volwassenen zo weinig mogelijk tussen. Verschillende thema’s kunnen aan bod komen: seksualiteit, liefde, vriendschap, online relaties, pesten of cyberpesten, privacy, online reputatie, online veiligheid, sexting, grooming, sextortion, online challenges, … Over al deze thema’s vind je ook informatie op de website.
Als jongeren toch de hulp van een Child Focus-professional willen inroepen, kan dit via de ‘chat with a coach-knop’ op het platform. De chat is hoofdzakelijk op woensdagnamiddagen bereikbaar. Voor dringende professionele hulp kunnen jongeren terecht op het gratis noodnummer 116 000 van Child Focus.
Andere organisaties die jongeren online bijstaan
De impact van de coronacrisis op jongeren mogen we zeker niet onderschatten. 69 procent van de jongeren voelt zich er slechter door. Buiten Child Focus zijn er daarom nog andere organisaties die jongeren helpen, informeren en begeleiden. De meesten zijn online bereikbaar om zo de drempel voor jongeren te verlagen. We lichten er enkele toe. Een uitgebreid overzicht vind je in de afbeelding onderaan.
- Met Awel kan je bellen, chatten of mailen via het nummer 102 of www.awel.be over alles wat je bezighoudt. Elk gesprek is gratis en anoniem.
- Het Jongerenadviescentrum (JAC) is eveneens een anoniem meldpunt waar je terecht kan met je verhaal, twijfels, je goed voelen in je vel, …
Je kan met het JAC mailen, bellen of chatten. - Bij de CLB-chat kan je praten met een medewerker van het CLB.
Het kan gaan over de volgende thema’s: leren en studeren, studiekeuze, gezondheid en welbevinden.
Bij de chat kunnen zowel jongeren als ouders terecht. - Ook bij Tele-Onthaal kan je terecht om over je zorgen te praten. Dit kan anoniem, dag en nacht via het nummer 106 of via chat hoofdzakelijk tijdens de avonduren.
- Klikerop bundelt meerdere hulpverleningsinstanties voor jongeren. Je kan er op zoeken wat je nodig hebt en erop … klikken!
- Zit je in een dipje of heb je een tegenslag? Kijk dan op www.noknok.be voor heel wat tips, opdrachten en verhalen om je beter in je vel te voelen.
- Teleblok is in Vlaanderen een gratis en anonieme hulplijn voor studenten via chat. Meer info op www.teleblok.be.
Bronnen:
www.childfocus.be
www.nupraatikerover.be