Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

dec 2020 Het eindejaar in knallen? Goed idee! Maar dan wel zonder vuurwerk.

Met het eindejaar in het vooruitzicht lanceren onze collega’s van de Hulpverleningszones Zuid-West Limburg en Noord-Limburg en het Netwerk Brandweer naar goede gewoonte de campagne “Ik knal zonder vuurwerk”. Ook dit jaar ondersteunen wij dit initiatief. Met hun actie trachten ze burgers bewust te maken van de gevaren die onlosmakelijk verbonden zijn met het afsteken van vuurwerk. We sommen hieronder even op waarom je het vuurwerk dus beter achterwege laat.

1. Verboden:
Dit jaar besliste het interministerieel overlegcomité op 27 november om een algemeen verbod op het gebruik en afsteken van vuurwerk uit te vaardigen en dit tot 15 januari 2021, in gans België, zowel op privaat als op het openbaar domein. Doe je het toch riskeer je boetes van 250 € of meer. Uitzondering hierop betreft het vuurwerk van de categorie F1, het zogenaamde kinder-, fop-, of schertsvuurwerk. 

2. Ontlast de hulpdiensten:
Alle hulpdiensten, zowel de ziekenhuizen, wachtdokters, politie als brandweer steken heel wat tijd, mensen en middelen in de gevolgen van het afsteken van vuurwerk. Zij zijn door de coronacrisis al zwaar overbelast en staan onder extra druk. Als zij moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen. Laat vuurwerk en de gevaarlijke risico’s dus links liggen.

3. Levensgevaarlijk:
Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Uit cijfers van de Stichting Brandwonden blijkt dat het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld was ten opzichte van 2016. Wist je bovendien dat de meeste slachtoffers het vuurwerk niet eens zelf hebben aangestoken, maar zij enkel toeschouwer waren?

4. Brandgevaarlijk:
Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het heel wat schade kan veroorzaken.

5. Dierenleed:
Denk naast je eigen veiligheid ook aan die van je huisdier. Dieren zijn namelijk heel gevoelig aan harde geluiden. Door de knallen schrikken ze op en in paniek lopen ze weg, met alle gevolgen van dien: ze komen op de openbare weg terecht waarbij ze niet enkel zichzelf maar ook de andere weggebruikers in gevaar brengen. Dergelijke situaties lopen maar zelden goed af, zo is onze ervaring. Denk dus ook aan al het dierenleed dat vermeden kan worden en knal 2021 zonder vuurwerk in.

Alternatief:
Wil je dit bijzondere jaar toch op een mooie manier afsluiten? Steek dan liever een gezellige vuurkorf aan en klink samen met je gezin of toegelaten knuffelcontacten op de jaarovergang.

 

                                                                                                  

Bron: https://www.ikknalzondervuurwerk.be/