Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

jun 2020 Familiaal geweld in tijden van Corona: doorbreek de stilte

Tijdens de coronacrisis staat het openbaar leven op een laag pitje. Veel gezinnen zijn uitsluitend op elkaar aangewezen. Het gebrek aan dagelijkse structuur, minder sociale controle, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor geweld binnen het gezin. Hierbij komt nog eens de toegenomen angst en stress en je krijgt een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een escalatie. Dat de coronacrisis voor spanningen binnen gezinnen zorgt, is normaal. Met deze tips willen we vermijden dat het tot een escalatie komt.

Wat is geweld?
Geweld heeft verschillende vormen: economisch, lichamelijk, seksueel en psychisch. Het komt in verschillende vormen voor tussen partners, binnen een familie, tussen jongeren en ouderen en het komt op meerdere plaatsen voor op het werk, thuis, ...

Druk op de pauzeknop
Experten intrafamiliaal geweld ontwikkelden deze poster met vijf tips over hoe je de escalatie van familiaal geweld kunt voorkomen.

  1. Zorg voor structuur, voor jezelf en elkaar.
    Deel samen je dag in. Beweeg voldoende (wandelen, fietsen, yoga, ...) en geef elkaar ruimte. Doe leuke dingen samen en neem tijd voor jezelf. Geef elkaar elke dag een complimentje.

  2. Word je boos? Uit je gevoelens.
    Zeg wat je voelt of schrijf het op. Laat kinderen tekenen of hun gevoelens uitbeelden met speelgoed.

  3. Bespreek spanningen en conflicten.
    Wat maakt jou en andere gezinsleden (weer) rustig? Wat ontspant je?
    Praat over mogelijke oplossingen. Na een ruzie: praat het uit.

  4. Druk op de pauzeknop.
    Verlies je controle? Tel tot tien, adem diep in en uit, ga naar buiten, ... Gaat iemand over jouw grens?
    Neem afstand. Zoek een veilige plek.

  5. Zoek steun of hulp.
    Blijf contact houden met vrienden en familie. Praat met iemand die je vertrouwt: een goede vriend, een familielid, een buur, ...
    Je kan ook je huisarts in vertrouwen nemen. Zoek professionele hulp (bv. telefonisch/online).

Je staat er niet alleen voor
Zit je in een situatie waarin geweld in je gezin voorkomt? Wil je erover praten? Weet dat je er niet alleen voor staat. 1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er voor iedereen: slachtoffers, getuigen en daders; voor jongens en meisjes; voor mannen en vrouwen; voor hetero’s, holebi’s en transgenders. Zij helpen je om alles op een rijtje te zetten en de beste oplossing te vinden voor jouw situatie. De hulplijn is gratis, anoniem en discreet. Jouw oproep verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info vind je op www.1712.be. 1712 is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling.

Extra betrokkenheid en solidariteit
Vooral in deze coronatijden is een belangrijke rol weggelegd voor het sociale netwerk van een slachtoffer: vrienden, buren, familie, collega’s, ... Jouw betrokkenheid en solidariteit als getuige zou nu nog groter moeten zijn dan in normale omstandigheden. Ken je iemand die mogelijk een slachtoffer is? Hou dan regelmatig contact met hem of haar. Als de situatie escaleert, twijfel dan niet om zelf stappen te ondernemen en bel bijvoorbeeld naar de politie.

Acuut gevaar?
Wanneer er een acuut probleem is en er gevaar dreigt, aarzel dan niet en bel dan onmiddellijk het algemeen noodnummer 112 of voor Beringen, Ham, en Tessenderlo naar 011 27 95 79. Je komt dan rechtstreeks terecht bij de politiezone. Indien nodig sturen we een interventieteam.

           

Bron: www.1712.be