aug 2017 Nieuwe voortbewegingstoestellen: een echte hype, maar niet zonder risico
Nieuwe voortbewegingstoestellen zijn een echte hype in België. Vooral in de steden zijn ze populair. We denken vooral aan hoverboards, segways en elektrische steps.
Gebruikers van voortbewegingstoestellen rijden wekelijks tussen de 50 en 90 km met hun toestel en dat vooral in het kader van woon-werkverkeer. Een derde van de andere weggebruikers voelt zich niet op zijn gemak wanneer ze een voortbewegingstoestel kruisen op de weg.
Dit zijn enkele bevindingen uit een studie die het BIVV (Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid), in samenwerking met AG Insurance, gedaan heeft rond deze toestellen. Op basis hiervan formuleerden zij volgende veiligheidstips:
- Kies voor een product met een CE-markering met een garantie van twee jaar (verplicht in Europa).
- Voor uw veiligheid, respecteer de snelheidslimiet van 18 km/uur.
- Draag bescherming, zeker in het begin.
- Oefen met uw toestel op een plaats waar er geen verkeer is en liefst met een begeleider.
- Twijfel niet om een opleiding te volgen om de basis te leren, zeker met een eenwieler.
- Laat kinderen onder de 10 jaar geen voortbewegingstoestel gebruiken zonder begeleiding, tenzij het om toestellen gaat die specifiek voor hen ontworpen werden.
- Respecteer het minimum en maximumgewicht voor de gebruiker.
- Draag 's nachts een fluohesje en zorg voor een witte lamp vooraan en een rode achteraan, vooral wanneer het toestel zelf niet voldoende verlichting heeft.
- Rijd niet op het voetpad wanneer u sneller gaat dan stapvoets. Wanneer u wel op het voetpad rijdt, blijf dan hoffelijk ten opzichte van voetgangers.
- Oneffenheden op de weg kunnen gevaarlijk zijn. Vermijd verrassingen en wees extra voorzichtig, vooral op onbekend terrein.
Er zijn maar weinig gebruikers die het weten, maar een elektrisch voortbewegingstoestel valt wettelijk gezien ook onder de categorie gemotoriseerde voertuigen. Ze moeten dus correct verzekerd zijn. Dat wil zeggen dat je een BA-verzekering moet hebben die de aansprakelijkheid voor schade aan derden dekt.