Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

mei 2024 Ronddolende demente personen

De groeiende vergrijzing brengt een toenemend aantal mensen met dementie met zich mee, en het dwalen en verdwalen van deze personen vormt een reëel risico. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om het risico op weglopen te verminderen.

Risico’s verminderen: wat kunnen we doen?

  1. Raadpleeg de huisarts als je merkt dat je partner, familielid of vriend begint rond te dwalen en er nog geen diagnose van dementie is gesteld.
  2. Beperk het risico op weglopen door bijvoorbeeld de buitendeuren op slot te doen en vaste gewoontes aan te nemen over het waar en hoe van de bewaring van de sleutels. Verberg de buitendeur achter een gordijn zodat ze minder uitnodigend is voor de dementerende. Voorzie een veilige omheining rond de tuin.
  3. Geef de persoon met dementie een gsm mee die aan staat als hij/zij het huis verlaat en laat hem/haar daar tijdig aan wennen.
  4. Neem een kopie van de identiteitskaart en stop deze samen met een adreskaartje in de meest gebruikte jassen of kledingstukken. Het rijksregisternummer kan de zoekprocedure versnellen.
  5. Label kleding met naam en contactgegevens en bewaar een kopie van de identiteitskaart op een vaste plaats.
  6. Zorg ervoor dat je op een vaste plaats (Gele Doos in de koelkast) een vermissingsfiche hebt liggen, voorzien van een recente pasfoto en waarvan alles wat je op voorhand kunt invullen, al ingevuld is. Dat zal op cruciale momenten een erg groot hulpmiddel zijn voor de politie en iedereen die helpt zoeken. Zo’n vermissingsfiche kan je hier downloaden.

Wat te doen als je partner, familielid, vriend of woonzorgbewoner vermist is?

  1. Zoek in de woning/woonzorgcentrum: begin met het doorzoeken van de eigen woning/kamer, inclusief kleine ruimtes zoals toiletten en bergingen, aangezien personen met dementie zich vaak verstoppen.
  2. Controleer de omgeving: Kijk ook in de directe omgeving van de woning/woonzorgcentrum, zoals de tuin, garage en tuinhuisje, omdat de vermiste persoon zich daar zou kunnen bevinden.
  3. Informeer bekenden: Informeer familie, vrienden, kennissen, buren en medebewoners om te controleren of de vermiste persoon mogelijk bij hen is.
  4. Bel de politie: Als je de persoon na 20 minuten nog steeds niet hebt gevonden, bel dan onmiddellijk de politie via het noodnummer 101 en geef duidelijk aan dat het om een persoon met dementie gaat.
  5. Vul de vermissingsfiche aan (Gele Doos in de koelkast): Vul de vermissingsfiche verder aan met actuele informatie en stuur deze digitaal naar de politie via het aangewezen e-mailadres of houd deze bij de hand voor wanneer de politie ter plaatse komt.
  6. Blijf bereikbaar: Zorg ervoor dat jij of een contactpersoon altijd bereikbaar is voor de politie tijdens de zoekactie.
  7. Thuis blijven: Blijf thuis tijdens de zoekactie van de politie, zodat je de vermiste persoon kunt opvangen als hij/zij terugkeert.
  8. Begripvol zijn: Blijf rustig en begripvol als de vermiste persoon terugkeert. Benadruk dat je bezorgd was en blij bent om hem/haar weer te zien.
  9. Meld de terugkeer: Vergeet niet om de politie op de hoogte te stellen via het noodnummer 101 zodra de persoon weer thuis is.

Opsporing van vermiste personen met dementie bij de lokale politie Beringen/Ham/Tessenderlo

Onze politiezone legde in samenwerking met de zorgverleners/zorginstellingen in Beringen, Ham en Tessenderlo, het parket van de procureur des Konings te Hasselt en het Expertisecentrum Dementie Contact een procedure vast om personen met dementie die vermist geraken, sneller op te sporen. Deze aanpak werd vastgelegd in het ‘Protocol tot samenwerking in het kader van de opsporing van vermiste personen met dementie of dwaalgedrag’.

Samen met alle betrokken partijen streven we naar een snelle en efficiënte interventie en een begripvolle houding van zorgverleners/zorginstellingen en de lokale politie Beringen/Ham/Tessenderlo, maar vooral naar een behouden thuiskomst van de verdwenen persoon. Aarzel dus niet om de lokale politie in te schakelen via het noodnummer 101.

 

Bronnen:

https://www.hasselt.be/nl/expertisecentrumdementie

https://www.dementie.be/ecdcontact/zorgaanbod-in-limburg/