Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

jul 2023 Van stress naar zen: Het creëren van een ontspannen autorit voor je huisdier

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle huisdieren even goed reageren op autoritten. Sommige dieren worden angstig of gestrest door de beweging, het geluid en de onbekende omgeving.

We geven hieronder enkele praktische tips en richtlijnen over hoe je je huisdier kalm en veilig kunt vervoeren tijdens autoritjes. We bespreken hoe je je huisdier kunt voorbereiden op een autorit, welke veiligheidsmaatregelen je kunt nemen en hoe je eventuele angst of stress kunt verminderen. Met deze informatie kun je ervoor zorgen dat zowel jij als je huisdier kunnen genieten van stressvrije en plezierige autoritjes, waarbij je ook de wetgeving met betrekking tot het vervoer van huisdieren naleeft.

1. Wat zegt de Belgische wet?

In België bevat het Belgisch Verkeersreglement, ook wel bekend als de Wegcode, echter geen specifieke voorschriften met betrekking tot het vervoer van honden of andere huisdieren in de auto. Artikel 8.3 van de Wegcode vereist alleen dat de bestuurder "voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand moet hebben". Dit betekent dat het los laten rondlopen van je huisdier op de achterbank of in de auto, zonder beveiliging, niet aan te raden is.

Hoewel er geen expliciete verplichting is om je huisdier vast te zetten, kan een politie-inspecteur beoordelen of de situatie gevaarlijk is en een boete opleggen als je huisdier los op de achterbank zit. Bij een botsing kan je hond veranderen in een rondvliegend projectiel, wat ernstige letsels kan veroorzaken of zelfs tot de dood kan leiden. Het is ook belangrijk om te vermelden dat het toestaan van je hond om met zijn hoofd uit het raam te hangen, bij abrupt remmen kan leiden tot verstikking of zelfs onthoofding.

Bovendien kan ook de bestuurders aansprakelijk gesteld worden indien je huisdier vrij kan bewegen in het voertuig én je een ongeval veroorzaakt.

Om dit te voorkomen is het sterk aanbevolen om gebruik te maken van geschikte veiligheidsvoorzieningen.

 

2. Hoe vervoer je je huisdier het best?

Gelukkig zijn er verschillende middelen beschikbaar om je te helpen bij het veilig vervoeren van je hond. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle middelen even veilig zijn. Benches en boxen variëren bijvoorbeeld sterk in prijs, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de grootte.
Als algemene regel geldt dat hoe groter de hond is, hoe gevaarlijker hij kan zijn als een rondvliegend projectiel bij een botsing. Het is echter ook aan te raden om kleine honden, katten en andere huisdieren in een veilig transportmiddel te plaatsen en ervoor te zorgen dat de kooi of bench goed is vastgemaakt.

Hier zijn de meest gebruikte middelen voor het vervoeren van je huisdier, gerangschikt van minst veilig naar meest veilig:

    • Harnassen: Deze harnassen stellen je in staat om je hond in de kofferbak vast te maken. Hoewel ze de inzittenden kunnen beschermen, bieden ze weinig steun aan je hond tijdens abrupte remmanoeuvres.
    • Kooien met dikke tralies: Deze kooien bieden goede luchtcirculatie en een open zicht, maar het risico op verwondingen voor je hond bij een aanrijding is hoog. Deze kooien zijn daarom meer geschikt voor gebruik thuis dan in de auto.
    • Plastic boxen en zachte opvouwbare boxen: Hoewel ze handig zijn in gebruik, zijn deze transportmiddelen niet stevig genoeg om de impact van een hond tijdens een botsing op te vangen.
    • Benches of metalen kooien met fijne tralies: Deze bieden de beste bescherming voor je hond in de auto. Je kunt de kooi eenvoudig in de kofferbak bevestigen en deze zal je hond opvangen in geval van een ongeval. Zorg ervoor dat de kooi stevig is.

 

3. Zo voorkom je een gestrest huisdier in de auto

Sommige huisdieren kunnen erg gestrest raken in de auto, vooral als ze in een kooi moeten zitten. Als baasje is het belangrijk om de signalen van stress bij je huisdier te herkennen, zodat je snel kunt ingrijpen en je huisdier kunt helpen ontspannen. Hier zijn een paar tips om een gestrest huisdier in de auto te voorkomen:

  1. Wees alert op stresssignalen: Let goed op signalen die aangeven dat je huisdier zich ongemakkelijk voelt. Dit kunnen onder andere overmatig krabben, gapen, likken, wegkijken, zwetende poten, trillen, grommen, bijten of vluchten zijn. Herkenning van deze signalen stelt je in staat om snel te handelen.
  2. Creëer een ontspannen sfeer: Het is belangrijk om zelf rustig en kalm te blijven, zelfs als je huisdier tekenen van stress vertoont. Probeer een ontspannen sfeer te creëren in de auto door rustig te praten en je huisdier gerust te stellen. Laat merken dat er geen reden is tot angst.
  3. Maak de auto vertrouwd: Laat je huisdier wennen aan de auto door hem er regelmatig in te laten zitten zonder direct te vertrekken. Laat de auto een veilige plek worden waar je huisdier positieve ervaringen mee associeert. Je kunt bijvoorbeeld snoepjes geven of een speeltje in de auto leggen om je huisdier af te leiden en te belonen voor goed gedrag.
  4. Bouw de autoritten geleidelijk op: Begin met korte ritten om je huisdier te laten wennen aan het autorijden. Verleng de duur van de ritten geleidelijk aan. Zo kan je huisdier stapsgewijs wennen en zal de angst voor autorijden verminderen.
  5. Zorg voor comfort: Maak de reis zo comfortabel mogelijk voor je huisdier. Geef hem voldoende ruimte om te bewegen, maar zorg er wel voor dat hij veilig vastzit in de auto. Plaats een comfortabel kussen of deken in de kooi of bench om je huisdier een geruststellende plek te bieden.
  6. Gebruik kalmerende middelen: In sommige gevallen kan het nodig zijn om kalmerende middelen te gebruiken om je huisdier te helpen ontspannen tijdens de autorit. Raadpleeg altijd eerst je dierenarts voordat je dergelijke middelen gebruikt, zodat je de juiste dosering en aanbevelingen krijgt.

Met de juiste voorbereiding en aandacht kun je ervoor zorgen dat je huisdier plezier beleeft aan autoritjes en zonder stress van de reis kan genieten.

BronHoe vervoer je een huisdier in de auto? - Europ Assistance (europ-assistance.be)