29 jan Het korps van Beringen/Ham/Tessenderlo blijft inspelen op actuele trends
De aanpak van inbraken, de verkeersveiligheid en intrafamiliaal geweld vormden de voornaamste kernpunten van het korps van Beringen/Ham/Tessenderlo in 2018. ‘Blijven inspelen op actuele en maatschappelijke trends was hierbij de boodschap’, lichte korpschef (wnd.) Geert Wouters tijdens zijn nieuwjaarstoespraak toe.
‘2018 was een zéér druk jaar, zowel operationeel als beleidsmatig. Beleidsmatig werd binnen het korps ‘The New Way of Working’ verder uitgewerkt. Naast de vernieuwing van enkele hard- en softwaretoepassingen vormde de voorbereiding van het Sharepointproject, dat in 2019 concreet vorm krijgt, een belangrijk item. Het Sharepointplatform zal het delen, verspreiden, raadplegen en verwerken van vaak complexe politionele, operationele en administratieve data eenvoudiger maken. De juiste kennis op het juiste moment naar voren kunnen halen vormt dé uitdaging van de toekomst’, aldus Geert Wouters. ‘Maar ook op operationeel vlak had het korps menig katjes te geselen.’
Op het vlak van verkeersveiligheid werd de zone meermaals geconfronteerd met straatracers. Het aantal snelheidscontroles werd het afgelopen jaar aanzienlijk verhoogd, vooral ’s nachts en in de zone 30. Dit leverde meermaals resultaten op: diverse snelheidsduivels werden tegengehouden en beboet. Ook de veiligheid aan de scholen ging niet onopgemerkt voorbij. Tijdens diverse specifieke acties controleerden de wijkinspecteurs het verkeer aan en rond de school. Niettegenstaande kende het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel een stijging (+ 16%).
De snelheidscontroles zullen ook in 2019 de volle aandacht krijgen.
De zone werkte actief mee aan de invoering van een nieuwe provinciale richtlijn rond intrafamiliaal geweld. Dit fenomeen blijft een aanklampende aanpak vereisen waarbij hulpverlening vanuit diverse instanties snel en efficiënt dient toegepast te kunnen worden. Het oprichten van Family Justice Centers vormt hierbij een belangrijk hulpmiddel.
Wat het aantal inbraken betreft, noteerde de zone in de eerste maanden van 2018 dezelfde dalend trend als in 2017. Bij het begin van de winterperiode werd de zone echter geconfronteerd met een échte inbrakenplaag. Hierdoor eindigde het jaar met 178 woninginbraken (16 inbraken meer dan vorig jaar). Het korps blijft de strijd tegen inbraken op meerdere fronten verder aanhouden: de flexibele inzet van anonieme patrouilles, de uitbouw van het cameranetwerk en de actieve ondersteuning van buurtpreventienetwerken vormen hierbij slechts enkele maatregelen. Onlangs werden in Tessenderlo maar liefst 6 nieuwe BIN-netwerken opgericht. De politiezone rekent dan ook onverwijld op de ogen en de oren op het terrein door middel van burgerparticipatie. Hierdoor konden het voorbije jaar ook enkele inbrekers opgepakt worden.
Op gerechtelijk vlak leverde de zone het voorbije jaar buitengewoon werk. Dit bewijzen ondermeer het aantal aanhoudingen die meer dan verdubbelden ten opzichte van 2017 (40 i.p.v. 15). Dankzij een constructieve samenwerking met andere politiediensten werden meerdere successen geboekt zoals ondermeer de ontmanteling van 13 drugsplantages, de op heterdaadbetrapping van 14 dealers en het vatten van meerdere inbrekers.
De diensten van de lokale recherche werden daarnaast ook vaker geconfronteerd met computercriminaliteit, denk maar aan phising, ransomware en vriendschapsfraude via Facebook. Ook deze uitdagingen ontweek het korps niet en werden mee opgenomen in nieuwe investeringen in aanpak en opleiding van medewerkers.
In 2019 staat het korps voor nieuwe uitdagingen. Een nieuwe bestuursploeg, onder leiding van voorzitter Thomas Vints, zal een toekomstvisie uitwerken en de hand leggen aan een nieuw zonaal veiligheidsplan. De resultaten van de veiligheidsbevraging bij de bevolking in 2018 wordt hierin verwerkt om zo tot een toekomstplan te komen voor de politiezone.