Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79
Binnen de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo hebben we oog voor iedereen, … ook voor de kwetsbare groep van dieren. We stellen vast dat dierenverwaarlozing en -mishandeling meer en meer voor komt. We zien dat deze feiten van dierenverwaarlozing vaak verweven zijn met andere strafrechtelijke feiten zoals geweldsdelicten, drugsproblematiek, intrafamiliaal geweld,… én andere vormen van overlast, waaronder verwaarlozing, onhygiënische woningen, geurhinder, lawaaioverlast, … . De ‘baasjes’ kunnen of willen hen niet de nodige zorg en aandacht geven die ze nodig hebben. Men laat de dieren ergens achter en/of laat hen aan hun lot over. Om dergelijke problematiek aan te pakken, werken we binnen onze zone met een referentieambtenaar dierenwelzijn.
Een dier in huis is leuk, maar …
Dieren hebben een positief effect op mensen. Ze spelen vaak een belangrijke rol bij de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, geven mensen een goed gevoel en zijn meestal aangenaam gezelschap. Maar een dier in huis halen, brengt ook heel wat verplichtingen met zich mee.
Dierenwelzijnswet
De wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren dateert van 14/08/1986 en werd daarna meerdere keren gewijzigd en/of aangevuld. Deze wet wordt afgekort ‘de dierenwelzijnswet’ genoemd en dient als basis voor de meerderheid van alle tussenkomsten. De voornaamste artikels van deze dierenwelzijnswet zijn de volgende:
Toezicht naleving dierenwelzijnswet
De personeelsleden van de politie zijn belast met het toezicht op de naleving van de dierenwelzijnswet. Het is de rol van de politie om klachten en meldingen ernstig te nemen en gepast tussen te komen, om kwaliteitsvolle vaststellingen te doen en kwaliteitsvolle processen-verbaal op te stellen en om tijdens andere interventies en de reguliere opdrachten ook aandacht te hebben voor feiten van dierenwelzijn.
Hoe dierenverwaarlozing melden?
Je kan dierenverwaarlozing melden door je wijkagent aan te spreken of door rechtstreeks contact op te nemen met het FOD Dierenwelzijn.
Verkeert een dier in dringende nood, dan bel je hiervoor best onmiddellijk het algemeen noodnummer 112.
Hoe gaat de politiezone hiermee aan de slag?
Chippen van honden en katten verplicht?
Regelmatig worden we geconfronteerd met loslopende honden – soms ook paarden, koeien of andere dieren – op de openbare weg. Dit kan uiteraard gevaarlijk zijn en verkeersongevallen veroorzaken. Wij doen dan al het mogelijke om het dier te (laten) vangen en voor een tijdelijke opvangplaats te zorgen. Soms vangen inwoners zelf dieren tijdelijk op. Door je dier te identificeren met een chip, worden jullie sneller herenigd als het verloren zou lopen.
In België moeten volgende honden geïdentificeerd zijn met een chip en geregistreerd worden in de centrale databank DogID:
De identificatie en registratie gebeurt door een dierenarts. Wijzigingen (overlijden, verhuis, nieuwe eigenaar) moet je doorgeven aan DogID via het kaartje dat je samen met het registratiebewijs hebt ontvangen.
In België moeten volgende katten geïdentificeerd zijn met een chip en geregistreerd worden in de centrale databank CatID:
Let wel: als het dier op 1 november 2017 ouder was dan 12 weken moet het wettelijk gezien niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Voor je kat en voor jezelf is het natuurlijk beter als ze dat wel is: zou ze verloren lopen, dan kan ze sneller herenigd worden met haar baasje.
Als je kat al geregistreerd is in een andere databank, moet je ze niet opnieuw in CatID registreren. De identificatie en registratie gebeurt door een dierenarts. Bij katten worden wijzigingen in de gegevens door de dierenarts doorgegeven.
Wat als een chip niet leesbaar is of de eigenaar reageert niet?
Dieren waarvan we de eigenaar niet kunnen terugvinden, worden overgbebracht naar een opvangcentrum. Het wordt daar 15 dagen opgevangen en verzorgd. Duikt de eigenaar toch nog op in deze periode, dan kan hij het dier daar ophalen. Na deze periode wordt de houder, het opvangcentrum dus, van rechtswege eigenaar van het dier en wordt het ter adoptie aangeboden.
Gevolgen?
Bronnen:
https://www.vlaanderen.be/hondenpaspoort-en-registratiebewijs-voor-een-hond
https://www.vlaanderen.be/castratie-identificatie-en-registratie-van-katten
http://www.limburg.be/dierenwelzijn